EFSA Sää

EFSA Sää
Havaintoaika 23.6. klo 11:20
Tuuli 4 m/s, 40 °
Vaihtelee 10 ° - 70 °
Näkyvyys Yli 10 km
Pilvet Ei alle 1,5 km
Lämpötila 19 °C
Kastepiste 8 °C
Kosteus 49 %
Ilmanpaine 1011 hPa
Etusivu arrow Asetuskulma
Asetuskulma

ASETUSKULMIEN MITTAUS

Siiven ja peräsimen asetuskulmat ilmoitetaan yleensä asteissa niinkuin kulmat yleensä mitataan. Pienien kulmien mittaamiseen varsinkin pitkillä etäisyyksillä ei ole oikein saatavilla kulmamittoja. Esitän tässä asteikon, jolla muutetaan viivottimella ja metrimitalla mitatut millit asteiksi. 

Asetuskulmat 

Kuva 1 Kun mittaat siiven tai peräsimen asetuskulmaa, aseta viivotin rungon keskiviivan suuntaiseksi ja mittaa siiven tai peräsimen etu- ja takareunojen korkeudet, laske niiden erotus (h1- h2 kuvassa 1). 

Asetuskulmataulukko

Kuva 2 

Asteikolla on alhaalla (x-akselilla) siiven tai peräsimen leveys millimetreissä. Vinot viivat ovat asteita ja pystyasteikko (y-akseli) on millimetrin välein. Laske kuvassa 2 siiven tai peräsimen leveyslukeman kohdalta ylöspäin saatu erotus milleissä. Lue ko. asteet vinolta viivalta. Kuvassa 2 on esimerkki: Leveys on 84 mm, peräsimen korkoerotus 6 mm, josta tulee kulmaksi 3.5 astetta.

Kun tarvitset asetuskulmaeroa, aseta pitkä viivotin siiven alapinnan (tai keskiviivan) suuntaiseksi ja mittaa viivottimesta korkeudet peräsimen etu- ja takaraunaan. Laske erotus (h4-h3 kuvassa 1) ja katso asteet kuten edellä peräsimen leveyden kohdalta asteikolta. 

 

kirjoittanut Ossi Kilpeläinen

 
© 2024 Savonlinnan Lentokerho ry