EFSA Sää

EFSA Sää
Havaintoaika 23.6. klo 10:50
Tuuli 4 m/s, 30 °
Näkyvyys Yli 10 km
Pilvet Ei alle 1,5 km
Lämpötila 18 °C
Kastepiste 8 °C
Kosteus 52 %
Ilmanpaine 1011 hPa
Etusivu arrow Lennokkilajit
Lennokkilajit

Vapaasti lentävätWakefield lennokin lähetys

Vapaastilentävä lennokki lentää ilman ohjausta lennättäjän päästettyä sen ilmaan. Liidokki hinataan ja kumimoottori- tai polttomoottorilennokki heitetään ilmaan etsimään nostavia ilmavirtauksia mahdollisimman pitkän lentoajan toivossa. Vapaastilentäviin kuuluu myös sisätiloissa lentävä sisälennokki, joka saattaa pysytellä ilmassa jopa yli puoli tuntia.

 

Siimaohjaukset

"Siimahäntä" on polttomoottorilennokki, joka lentää lennättäjänsä ohjaamana kehää hänen ympärillään. Siimalennokin ohjaaja voi vaikuttaa lennokkiinsa ohjauskapulan siimojen välityksellä niin, että lennokilla voidaan tehdä silmukoita, yliolankäännöksiä ja monia muita taitolentoliikkeitä. Nopeuslennokeilla päästään helposti yli 250 km/h nopeuksiin. Taistelu lennokkeja lennätetään parittain kehässä ja tarkoituksena on katkaista kilpakumppanin lennokinperässä oleva nauha. Siimalennokki on helppo lennättää pienelläkin alueellaa kunhan muistaa olla häiritsemättä naapurustoa moottorin melulla. 

 

Radio-ohjattavat

Kehittynein ja teknisin lennokki on radio-ohjauslaitteilla ohjattava. Radiolla voidaan lennokkia ohjata samallatavalla kuin oikeata konetta. Lennätyssuoritukset ovatkin kiinni vain lennättäjän mielikuvituksesta ja harjoittelusta. Radioliidokilla voidaan pysytellä pitkiä aikoja nostavassa ilmavirtauksessa. Taitolennokilla vodaan tehdä liikkeitä, joihin kukaan "oikea" lentäjä ei uskaltautuisi. Radiolla voi ohjata yhtähyvin tavallista lennokkia kuin helikopteriakin tai kukapa kieltäisi lennättämästä itsesuunniteltua ja rakennettua noita-akkaa. 

 

Mallilennokit

Ehkä kiehtovin laji lennokkiharrastuksessa on malllilennokki. Kukapa ei joskus olisi kuvitellut itseään "Punaisen Paronin" Fokkerin ohjaimissa. Tuollaisen kuvitelman voi kuka tahansa toteutaa pienoiskoossa. huolellisesti rakennettu, radio-ohjattava pienoismalli antaa lentävälle paronilleen lähes saman tyydytyksen kuin oikea kone, jopa enemmänkin, onhan kone itse rakennettu.

 
© 2024 Savonlinnan Lentokerho ry